Danubius International Conferences, Conferința națională cu participare internațională Repere teoretice și bune practici în psihologie - 1 Editie

Tehnici terapeutice. Procesul iertarii: Iertarea de sine

Neaga Susanu
Last modified: 2021-02-01

Abstract

  • În lume, psihoterapia este practicată de psihologi, medici, psihiatri, asistenți sociali, teologi, consilieri sau absolvenți de alte studii superioare și care au formare în psihoterapie. În România, psihoterapeuții sunt psihologi, medici, psihopedagogi și asistenți sociali cu formare într-o anumită școală sau metodă de psihoterapie.
  • Cei mai mulți autori (Dafinoiu, I, 2000) consideră că psihoterapia ar putea fi mai bine definită folosind termenul psihoterapii, datorită multiplelor orientări teoretice existente la ora actuală în lume. Tocmai din acest motiv în prezent se încearca integrarea în psihoterapie, pornind de la ceea ce se numește factorii comuni. Termenul de "psihoterapii" este utilizat deoarece fiecare tehnică în parte se revendică teoretic de la una din numeroasele școli și orientări din psihologie.
  • Cu totii ne-am simtit raniti, cel putin o data in viata. Am simtit ca ne pierdem increderea in persoana de langa noi si ca, oricat de tare am incerca, nu putem trece peste cele intamplate, nu putem ierta. Dar oare ne foloseste sa purtam cu noi aceasta povara? Sigur că iertarea nu este un lucru uşor. Poate nu azi, poate nu maine, dar sa incercam sa facem acest lucru, cu timpul…
  • Iertarea, asa cum fiecare dintre noi a experimentat macar o data in viata, este felul in care cautam sa trecem peste ranile pe care, voit sau nu, cei din jur ni le-au facut. Este exercitiul prin care incercam sa facem pace cu persoanele care ne-au ranit, folosindu-ne energia pentru lucrurile pozitive care ne pot influenta sanatatea si bunastarea proprie, dar si pe a celor din jur.
  • Pentru a putea ierta avem nevoie sa stim ce este si ce nu este iertarea.